Vocal del Patronat

Nomenat per la via de l’article 9.2.h) dels Estatuts: El Patronat, a proposta del president, podrà nomenar un membre per la seva vinculació personal o professional en la creació, els inicis o en la trajectòria de la Fundació.

David Serrat Congost

Sant Joan de les Abadesses, 1949

Doctor en Geologia per la Universitat de Barcelona, on és catedràtic jubilat de Geodinàmica externa. Ha impartit docència de postgrau també a la Universitat de Sao Paulo (Brasil), a la Universidad Católica del Norte (Xile) i al Centro Austral de Investigaciones Científicas (Argentina). Ha estat cap del departament de Geologia dinàmica, Geofísica i Paleontologia, secretari i degà de la Facultat de Geologia i vicerector de recerca de la Universitat de Barcelona, i rector de la Universitat de Vic (2002-2006) que li concedí la Medalla Institucional (2010). Fou el primer director de l’Agència per a la qualitat del Sistema Universitari de Catalunya.

Ha treballat i treballa en geomorfologia i geoarqueologia als Pirineus, a la Terra del Foc, a l’Antàrtida, al jaciment de l’Esquerda a Roda de Ter i a les coves del Toll i Teixoneres a Moià. Ha estat secretari i president de la Institució Catalana d’Història Natural, president del Grupo Español de Trabajo del Cuaternario (actual AEQUA) i “full member” de les comissions internacionals d’Estratigrafia de Europa i de Gènesis i litologia dels dipòsits quaternaris, de l’INQUA. Fou director general de recerca de la Generalitat de Catalunya (1997-2002). És membre del consell editorial de “Contributions to Science” i del consell assessor d’”Ausa”.

Ha participat en treballs aplicats com els informes geològics del túnel del Cadí i de l’autopista de l’Ebre (Tudela-Saragossa) i el d’impacte ambiental dels traçats previstos, entre Lleida i Barcelona, del tren d’alta velocitat. Ha col·laborat també en treballs de síntesi i divulgació com la Història Natural dels Països Catalans o Els Sistemes naturals del Principat d’Andorra.

És membre del l’Institut d’Estudis Catalans, on ha exercit com a Secretari Científic (2014-2021) després d’haver estat 8 anys President de la Secció de Ciències i Tecnologia. Ha estat membre del CAPCIT (Consell Assessor del Parlament per a la Ciència i la Tecnologia) del 2013 al 2021, i és membre del Consell de Protecció de la Natura i de la Junta de Protecció de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

El 2016 la Generalitat de Catalunya li va atorgar la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic i el Patronat d’Estudis Osonencs el va nomenar Membre de Mèrit.

  • Última actualització

12 de novembre de 2023

  • Font d’informació

Universitat de Vic / Fundació Universitària Balmes

  • Hi ha un error en la pàgina?