Decàleg de transparència de la FUB/UVic-UCC
Fer partícips a tots els grups d’interès de la UVic-UCC/FUB, els externs i els interns, és la base de la confiança en la gestió i el bon govern de l’entitat. La difusió ha de ser doble: proactiva, mostrant la informació pública sense sol·licitud prèvia; i reactiva, donant resposta a les peticions rebudes. Una bona gestió de la transparència permet mantenir un correcte control de la institució. En aquest sentit la UVic-UCC/FUB estableix el següent decàleg de transparència:
La FUB està sotmesa a la llei catalana de transparència que no només reconeix el dret dels ciutadans d’accés a la informació pública, sinó que obliga a la FUB a publicar a internet, d’ofici i sense que ningú ho demani, un volum molt important d’informació pública que es considera que pot ser d’interès públic. Aquest deure es coneix com a deure de publicitat activa, per contraposició al deure de publicitat passiva que deriva de l’exercici del dret d’accés per part de la ciutadania.
Garantir el dret d’accés de les peticions individuals, tot preservant-ne la confidencialitat. La UVic-UCC/FUB ha de donar resposta a les peticions i dubtes que plantegin els grups d’interès a través dels canals habilitats a tal efecte. La informació pública ha de ser lliurada en el format en què ha estat sol·licitada. Tanmateix, la UVic-UCC/FUB pot decidir motivadament subministrar-la en un format diferent si hi ha una alternativa més econòmica, si la informació ja ha estat difosa en un altre format i s’hi pot accedir fàcilment, si el format demanat pot danyar el suport, si tècnicament no és possible fer una còpia en el format demanat, si fer-ho pot afectar els drets de propietat intel·lectual o si es justifica que és més raonable facilitar-la en un format diferent (art. 36 de la llei 19/2014).
Claredat
La informació s’ha de publicar de forma clara i contextualitzada. L’objectiu d’aquest principi és facilitar la comprensió de les dades a qualsevol grup d’interès. A més, la UVic-UCC/FUB acompanyen la publicació de les dades de dues informacions que ajuden a entendre millor l’origen de la informació consultada: la font d’informació —qui genera i proporciona la dada— i la data en què s’ha actualitzat la dada.
Accessibilitat digital
La informació ha de ser accessible, no només per estar publicada al Portal de Transparència, sinó perquè sigui fàcil consultar-la. A més, cal facilitar l’accés a les dades en els formats més adequats i habilitar tots els mecanismes necessaris (cercadors, índex, etiquetes, alternatives als continguts visuals, etc.) per ajudar a les persones a buscar i trobar la informació que busquen atenent a les circumstàncies personals i individuals, essent una pàgina inclusiva i respectant l’accessibilitat digital.
La UVic-UCC/FUB ha de facilitar la informació pública en un format reutilitzable, amb la finalitat de millorar la transparència, promoure la interoperabilitat entre les administracions i facilitar-ne l’explotació per les persones sol·licitants (art. 16 i 17 de la Llei 19/2014 i Llei 37/2007, de 16 de novembre, de reutilització de la informació del sector públic).
Col·laboració interna
La presència de la transparència s’ha d’estendre a tots els nivells de l’organització, de manera que es fomenti una cultura interna de participació i es recolzi les necessitats en aquesta matèria que sorgeixin en el transcurs de les tasques de l’entitat. Cal saber detectar sinergies quan els grups de treball interns manifesten necessitats envers la transparència.
Cal habilitar espais perquè els grups d’interès puguin adreçar-se a la UVic-UCC/FUB. Per exemple a través de la seu electrònica de la UVic-UCC/FUB o amb el formulari d’avís de dades desactualitzades que està integrat a cada pàgina del Portal de Transparència.
Vetllar que en tot moment s’estiguin complint els preceptes de transparència a l’organització i, en aquest sentit, la UVic-UCC/FUB autoavalua el seu grau de transparència de manera periòdica a partir d’una rúbrica que analitza diversos aspectes del Portal de Transparència.
Avaluació externa
El principi d’autoavaluació es completa amb una avaluació externa que mesura el compliment de la transparència comparant-lo amb dos tipus de paràmetres externs: els que imposa la normativa legal establerta per la Generalitat i que obliga a publicar determinats continguts de manera obligatòria, i els paràmetres dels rànquings que en major o menor mesura analitzen la transparència de les universitats.
La UVic-UCC/FUB ha de treballar de manera contínua per garantir la transparència i la bona governança vencent les resistències que puguin sorgir, de manera que la transparència segueixi essent un aspecte més per gestionar el dia a dia de l’entitat, sense que sigui només una moda. La transparència, doncs, ha de ser un actiu essencial que ha d’estar a tots els nivells de la UVic-UCC/FUB, ja que una organització dinàmica i en constant gestió del canvi requereix poder basar-se també en la confiança que dona ser transparent.
Transparència en la gestió, la base d’una bona governança.
21 de maig de 2024
Universitat de Vic / Fundació Universitària Balmes